Duurzaamheid

Warmte terug winning

In ons pand bevindt zich een koel- en vriesruimte van 160m3. Bij de bouw hebben wij enkele buffers ingebouwd om de energie die deze installatie kost enigszins terug te kunnen winnen. Zo opent de deur van de vriescel (-22 graden) in de koelcel (+1 graden), waardoor het temperatuurverschil 20 graden is en er minder verlies van koude is dan wanneer deze aan een ruimte van +20 graden zou grenzen. Daarnaast wordt de warmte die vrijkomt bij het koelen van de ruimtes opgeslagen door een vat van 300 liter water te verwarmen. Dit warme water wordt vervolgens o.a. gebruikt in onze spoelkeuken, waardoor deze al jaren lang niet aangesloten hoeft te worden op een boiler. Het warme water wordt tevens continu rondgepompt in een circuit door de productieruimte, zodat er overal direct warm water beschikbaar is. Er wordt dus geen onnodig (koud) water door het afvoerputje gespoeld.

Restanten

Wat doen wij met de resten van uw buffet?

Volgens de hygiënecode moeten wij gerechten die gepresenteerd zijn geweest in buffetvorm, na 2 uur ongekoelde presentatie, verplicht weggooien.  Dit is iets wat wij geregistreerd moeten hebben en dus ook navolgen. Deze restanten worden bij ons verzameld als SWIRL en wordt apart opgehaald t.b.v. biologische energie opwekking.

Wij begrijpen het echter wanneer u gerechten wilt bewaren die over zijn van het buffet. Dit staan wij dan ook toe onder de voorwaarde dat dit op eigen verantwoording gebeurt, u het product zo snel mogelijk gekoeld weg zet en u de restanten binnen 24 uur consumeert. Hebben wij een groot event en blijven er producten op locatie achter in één van onze gekoelde auto’s dan wordt dit in overleg met de klant naar instanties gebracht welke hiermee een heleboel mensen blij kunnen maken.

Afval

Naast het apart inzamelen van SWIRL wordt ook ons overige afval zorgvuldig gescheiden. Wij beschikken over een eigen glasbak, tonnen voor oliën en vetten, restafvalcontainers en papier/karton bakken.

Lokale handel

Daar waar mogelijk maken wij gebruik van lokale leveranciers voor onze grondstoffen en basisproducten. Zo komen onze broodjes voor de lunches en stokbroden dagvers binnen van Bakkerij Dees, onze vis van Vishandel Dolf Schoot uit Axel, chocolade van Chocolatier Mauritz uit Axel, verpakkingsmaterialen van Van Wijck Verpakkingen uit Terneuzen, wijnen van Wijnhandel Herman uit Axel en overige dranken van Pluym uit Sint-Jansteen.